Физическите упражнения, интензивните масажи, сауните и други въздействия върху организма придобиват нарастваща популярност като основни лостове за постигане на здраве и добра форма. Но "медалът си има и обратна страна" - възможността да се прекали, като прагът на поносимост е много различен при различните индивиди. А те обичат да си подражават един на друг и понякога даже специалистите инструктират неправилно някои да отидат отвъд границите на своите възможности. Тези граници, от друга страна, все по-бързо се достигат от все повече хора; наблюденията ми в течение на над 40 години започнаха от мен самия, от близки и познати, за да се разпрострат по-нататък върху много стотици такива "специални случаи"...
Важни допълнителни съображения за повече внимание са и следните. Много често човекът, който има слабо устойчиви телесни области (поради наследствен синдром на съединителнотъканна малостойност, плюс изнежване в детството и по-нататъшен нездравословен живот) все още се чувства общо добре. Това може и да не е толкова добре, доколкото той може да получи стимул да се натоварва повече и по-рязко, отколкото е полезно за организма му. И още, даже и хора, които имат преобладаващо здрави тъкани, могат да имат слабости в изолирани зони. А проблемите могат да бъдат предизвикани не само чрез директното им претоварване, но и чрез общо такова - вътретъканното налягане се предава в някаква степен върху цялото тяло. Това прехвърляне на натоварването се случва в различна степен, в зависимост от съответната практика; то е налице дори и при някои чисто физиологични процеси и обикновени битови дейности. И съответно, в зависимост от степента на съответната слабост или вече настъпило увреждане, предпазните мерки следва да бъдат различно изразени. Нека следователно да разгледаме някои от най-често срещаните обичайни дейности и специални техники, които крият риск от провокиране на такива съществуващи слаби места:
1. Вдигане на големи тежести. Докато по-малките натоварвания при общо спокойно тяло могат да влияят главно върху съответните мускулни групи, по-големите (пак индивидуално преценено) ще повишат общото вътретъканно налягане, което ще удари слабите места в организма - не само стави, мускули и сухожилия, но и вътрешни органи, кръвоносни съдове и нерви. Ако имаме слаба коремна стена, можем да получим херния, при сърдечни аритмии - да провокираме пристъп, при наличие на аневризми (често без да знаем за тях!) или при увредена ретина - опасно влошаване на състоянието и т.н.
2. Упражнения без тежести, но с рязко увеличаване на вътрешното налягане - особено вътрекоремното (усилен "преси" или тежки статични пози с пресиране на корема) или в областта на главата (напреднала акробатика или продължителни обърнати пози). Докато специално (и постепенно!) тренираните здрави хора показват учудваща издръжливост, специално предраздположените и тук могат да се окажат специално уязвими. Налягането от корема се пренася по цялото тяло, включително към главата и очите, а пасивните обърнати пози, без да влияят върху корема, са специално рискови при проблеми като високо кръвно налягане, прединсултни или слединсултни състояния, напреднало късогледство, глаукома, болести на ретината, възпалителни процеси в ушите, отосклероза и някои видове главоболие.
3. Силно напъване при запек. Най-опасната обичайна влошаваща причина! Констипацията, особено дълготрайната, е общо вредна за състоянието на целия организъм, най-вече чрез самоотравянето, което предизвиква. Обаче при някои хора е значителен и рискът от влошавания на слаби места по цялото тяло, които откликват на общото усилие при затрудненото освобождаване на червата. Има много случаи на усложнения вследствие на рязко повишаване на кръвното (особено ако вече има такава тенденция), както и поява на хернии или отлепяне на ретината.
4. Дълбока и продължителна кашлица. Влияе повече върху самите дробове, до евентуални кръвотечения, но също така върху главата и очите.
5. Енергични масажи или интензивни прийоми от мануалната терапия. Има значение дали те са дозирани според човека, дали се подготвят постепенно или директно се форсират (особено при дълготрайно обездвижени пациенти). Уврежданията обикновено касаят самите третирани места, например областта на гръбнака, но могат да рефлектират и в редица други тъкани и органи.
6. Ограничени до малки площи, но специфично рискови приложения. Дори и видимо неголеми въздействия върху деликатни места по тялото (очи, врат, лимфни възли, гениталии) могат да се отразят неблагоприятно. Специално, силното пресиране на лимфите може да изтласка задържани в тях токсини и микробни формации, а натискът върху очите - да повиши вътреочното налягане и да натовари ретината (а след изследването или третирането й с лазер, докато човек е под упойка, той дори не усеща, че трие очите си твърде силно!).
7. Екстремни топлинни въздействия. Без да има директен механичен натиск, силната обща (или приложена към определени места) жега провокира вдигане на вътретъканното налягане, със съответните последствия при предразположените. Сауната определено е за здрави хора, а и горещите частични бани и компреси би следвало да се консултират предварително със специалист. Особено при наличие на сериозни оплаквания, всяко погрешно третиране може да доведе до скокообразно влошаване - например топлината върху корема да предизвика спукване на възпаления апендикс и развитие на перитонит!
От всичко това, произтича важността на добрата масова информираност относно съответните спортни или битови рискови фактори. Степента, до която те следва да се ограничават, се преценява най-добре от експерт, но за всички ще е полезно да знаят основните критерии, според които се прави тази преценка: А. Обща преценка на телесния тип. Съединителнотъканната малостойност се среща, различно изразена, при 5-10% от хората и се познава по особености на кожата, ставите, вените, очите и т.н., като в някои случаи може да предизвика и пролапс на митралната клапа (той често е без признаци, но може в неизвестен момент да драматизира съдбата на активните спортисти).
Б. Специални изследвания - на сърцето (ехография за откриване на съответния дефект, ЕКГ за търсене на ритъмни нарушения), на ставите и междупрешленните дискове, преглед от ортопед и коремен хирург и т.н.
В. Общи лабораторни и специализирани генни тестове, за установяване на такива предразположения в телесната химия, които благоприятстват отслабването на тъканите. Все още малко, но нарастващ брой специалисти могат правилно да изтълкуват целия спектър от външни и вътрешни признаци и биохимични данни, за да съставят оптимална цялостна програма за стабилизиране на състоянието.
И накрая идва въпросът: докога следва да избягваме тези рискови фактори? Това зависи от прогнозата на съответните слабости. Когато те, чрез комплексно компетентно лечение, могат да се подобрят, то - постепенно и обикновено все пак частично - поносимостта към съответните фактори нараства. В противен случай, човек ще трябва да си изгради трайни навици за избягване на съответните натоварвания или прегрявания, да взема мерки за безпроблемно изхождане, да поддържа нормално кръвното си налягане, както и да следи за отклонения в съсирваемостта на кръвта си и т.н. При преобладаване на н.рисковите фактори в професионалната работа, трудоустрояването също влиза в съображение. Грам предпазване е по-добро от килограм лечение!