В днешно време информационният наплив предизвиква желание за бърза преценка, а тя по правило е неточна. За интегралния подход и цялостното природолечение съм написал книги, за тях говоря в беседи и консултации, но дори и хората, които ги ползват, биха желали да има някакъв "царски път" за едва ли не моментално усвояване на теорията и практиката. А повечето се спират само на отделни фрагменти и така ме категоризират в техните си "задушаващо" ограничаващи определения. Аз възприемам това за нормално при дадените обстоятелства; и ако става въпрос за по-цялостното разбиране, работя главно за онези, които, въпреки общите тенденции, се опитват с търпение и ясен разум да се приближават към него.

Проблемите стават по-сериозни, когато се намесят определени комерсиални интереси (главно намиращи израз чрез някои "жълти" медии). Те не просто недоразбират, но понякога и съзнателно изопачават редица мои послания - за медицината, психологията и други сфери. Най-честият през последните години вариант е да пресилват една от областите ми на дейност - фитотерапевтичната, без и дума да казват за другите, не по-малко важни направления. Като използват отделни мои цитати, изолирани от контекста, в който са изречени и даже като добавят от тях самите по-ефектни изрази - излиза, че съм препоръчал някаква билка или комбиниран продукт за гарантирано излекуване, дълголетие и свръхжизненост. Нищо подобно, разбира се, не съм твърдял, т.е. билковите продукти са само част от цялостните ми препоръки и често пъти определено те не са най-важната част! Ала далеч не всеки ще пожелае да провери това чрез подробно запознаване със сайта, книгите и практическия ми метод.

Нереалистично, но често срещано, е очакването, че ползването на изолирани природни продукти и/или книги може да бъде резултатно едва ли не колкото подробно съставените индивидуални програми. Подчертавам специално, че аз препоръчвам на първо място именно тях; каквито и да са отделни опции само могат да да облекчат някои признаци, респ. да подпомогнат общата ви информираност, но не и да представят една оптимална стратегия за здраве и конструктивно развитие!

За уточнения относно природни продукти и публикации в различни издания или в интернет, най-добре се обръщайте директно към мене. Не всички те са с мое еднолично авторство и може да има разлики в детайлите на становищата, а понякога - и в самите основни твърдения. Също така, нямам досега набор от книги и статии, които (дори и като общ комплект) точно и цялостно да отразяват моята система; тя при това се развива непрекъснато. Докато не съм успял да я разгърна по-обстойно, нито да обуча свои истински приемници, самият аз не бих могъл да я определям окончателно. Не би било тогава редно който и да е съвестен и интелигентен човек да се опитва да ме определя свръхограничително, след само бегло запознаване с малка част от моите твърдения, които в информационния въртоп са често допълнително "претопени" и "преоцветени"...

Благодаря ви за разбирането!